Trajekty a plavby medzi Fínskom a Estónskom

Baltské more medzi Fínskom a Estónskom premáva mnoho trajektov, čo z neho robí jeden z najrušnejších úsekov mora na svete. Hlavná trasa spájajúca Helsinki s Tallinnom je jednou z najväčších v Baltskom mori a určite aj najväčšou medzi oboma krajinami. Je tiež možné prejsť medzi Tallinnom a Mariehamnom (Alandské ostrovy). V súčasnosti plavbu medzi Fínskom a Estónskom vykonávajú traja trajektoví operátori, z ktorých každý ponúka cestujúcemu niečo iné.

Hlavné trajektové trasy medzi Fínskom (hore) a Estónskom (dole). Táto oblasť Baltského mora je jednou z najrušnejších na svete, pričom obe hlavné mestá spája mnoho osobných trajektov.
Hlavné trajektové trasy medzi Fínskom (hore) a Estónskom (dole). Táto oblasť Baltského mora je jednou z najrušnejších na svete, pričom obe hlavné mestá spája mnoho osobných trajektov.

Fakty + čísla

Aktívne trajektové trasy 2 (Pozri nižšie)
Hlavní prevádzkovatelia trajektov 3 - Viking Line, Tallink-Silja, Eckerö Line (pozri nižšie)
Prejazdy za deň 20+

Trasy trajektov

Zďaleka najobľúbenejšia trasa z Fínska do Estónska spája hlavné mestá Helsinki a Tallinn. Zvyčajne je praktickejšie ísť trajektom ako letieť medzi Fínskom a Estónskom a na výber je veľa možností.

Trasa Poznámka
Mariehamn a Långnäs do Tallinnu Tallinn je spojený s Ålandskými ostrovmi vo Fínsku trajektami do Štokholmu. Trajekty do Štokholmu zastavujú na Alandských ostrovoch a potom pokračujú do Štokholmu. Ak sa trajekt zastaví cez deň, bude v Mariehamne, inak sa Långnäs využíva počas večera. Tieto trajekty sú zriedka prevádzkované spoločnosťami Tallink-Silja a Viking Line, v závislosti od sezóny.
Helsinki do Tallinnu Najobľúbenejšia trajektová trasa v Baltskom mori s takmer hodinovými odchodmi v lete. Prevádzkované spoločnosťami Viking Line, Tallink-Silja a Eckerö Line.
Helsinki (Vuosaari) do Tallinnu (Muuga) – len náklad Ak cestujete autom, je možné cestovať zo samostatných prístavov určených len na náklad v Helsinkách a Tallinne, čo umožňuje vodičom obísť centrá miest. Tieto iba nákladné trajekty prevádzkujú Tallink-Silja a Eckerö Line (predávané ako Finbo Cargo).
Hanko PaldiskimuPrerušené Predtým prevádzkovaná spoločnosťou DFDS Seaways pre nákladnú dopravu, ale od roku 2022 bola ukončená.
Pohľad na centrum mesta Tallinn z jeho najväčšieho osobného prístavu.
Pohľad na centrum mesta Tallinn z jeho najväčšieho osobného prístavu.

Prevádzkovatelia trajektov

Medzi Fínskom a Estónskom existujú pomerne veľké rozdiely medzi prevádzkovateľmi trajektov. Pre každého je tu niečo. Pre peších pasažierov sú vhodné Eckerö Line, Viking Line a Tallink Silja s veľkými modernými loďami. Podľa našich skúseností má Eckerö Line vo všeobecnosti najlacnejšie denné alebo denné cestovné, aj keď môžete nájsť ponuky od ktoréhokoľvek operátora. Ak často cestujete medzi Fínskom a Estónskom, môžete sa stať členom vernostného klubu každého operátora a získať často až smiešne lacné letenky (napr. 1 euro spiatočné).

Pre nákladných vodičov a tých, ktorí cestujú s vozidlami, môže byť preferovaný prechod DFDS medzi Hanko a Paldiski, pretože sú to skôr malé mestá a je tu menej zápch a turistického ruchu. Taktiež z Helsínk Vuosaari, Tallink-Silja a Eckerö Line (Finbo Cargo) ponúkajú nákladný trajekt do prístavu Tallinn Muuga. Tieto prístavy sú mimo centra mesta a sú ľahšie dostupné ako centrálne prístavy.


Ostatné trajektové trasy Baltského mora


Hľadanie lístkov na trajekt

Trasy uvedené na tejto stránke je možné rezervovať priamo pomocou FerryScan! Pomôžeme vám s každým krokom procesu rezervácie.

Hľadať výlety tu
Logo skenovania trajektov
Cookies nám pomáhajú poskytovať Vám naše služby. Využívaním týchto služieb súhlasíte s ich použitím. Oboznámiť sa podrobnejšie